Burun Estetiği Ameliyatı Öncesi Sorulan Sorular ve Cevapları
1. Burun estetiği operasyonu ağrılı bir operasyon mudur?
Ameliyat esnasında siz anestezinin etkisinde olacağınızdan, operasyon süresince herhangi bir acı hissetmeyeceksiniz. İlk bir kaç gün tüm hastalara ağrı kesici verilir. Genelde ağrı kesici ilaç kullanmayı gerektirecek kadar ağrı şikayeti yaşanmazken, nadiren de olsa ilk gece için daha sert bir ağrı kesici kullanmak isteyen de çıkabilir. Rastladığım en yaygın şikayet, operasyon gecesi burundan nefes almada zorlanmadır. İlk gece yerleştirdiğimiz burun içi pansumanları sonraki gün çıkardığınızda daha rahat nefes almaya başlayacaksınız. Ameliyat sonrası muayeneye gelen hastalarımızın çoğu, hafta boyunca herhangi bir sıkıntı yaşamadıklarını belirtir.
2. Burun estetiği operasyonunun komplikasyonları ya da riskleri var mıdır?
Her cerrahi operasyonda belli bir miktar risk ve komplikasyon potansiyeli vardır. Cerrahınızın görevi bunları öngörmek ve sizi bilgilendirmektir. Ben genellikle hastalarımı enfeksiyon ve kanama riskine karşı bilgilendiririm. Her ne kadar burun estetiği operasyonu sonrası aşırı kanama çok çok nadir görülse de, benim görevim hastalarımı bu olasılıktan haberdar etmektir. Eğer böyle bir durum meydana gelirse, operasyondan hemen sonraki bir kaç saat içinde oluşacaktır. Bu durumda kişi endişelenmemeli, hemen doktorunu durumdan haberdar etmelidir.
3. Burun estetiği ameliyatımı başka bir yüz operasyonuyla birleştirebilir miyim?
Kısaca cevaplamak gerekirse, evet. Çoğu hasta burun estetiğini başka bir yüz ameliyatıyla, hatta vücut operasyonuyla birlikte yaptırır. Örneğin hastaların göz kapağı operasyonuyla ya da göğüs büyütme operasyonuyla bir arada burun estetiği de yaptırmaları oldukça rastlanan bir durumdur. Bu gibi durumlarda operasyonlarınızı gerçekleştirecek doktor ya da doktorlar ile detaylı bir görüşme yapmanızda yarar vardır.
4. Doktoruma burun estetiği operasyonu yaptırmış diğer hastalarla konuşmak istediğimi belirtmek uygun olur mu?
Tabii ki. Hastalarımızın kendilerininkine benzer operasyonlar geçirmiş eski hastalarımızla iletişime geçmesini destekliyoruz. Hasta ne kadar iyi bilgilenirse o kadar iyidir ve bu kesinlikle anlaşılabilir bir istektir.
5. Sağlık sigortam burun estetiği ameliyatımı karşılar mı?
Bazı durumlarda, burun estetiği operasyonunuzun tutarının bir kısmı sağlık sigortanız tarafından karşılanabilir. Bu genellikle hastanın yamulmuş bir burun direği olduğunda, nazal valv cerrahisinde, ya da operasyon hastanın eski bir incinme veya hasarıyla ilgili olduğunda olur. Bu gibi durumlarda, burnun yeniden yapılandırılmasının nefes almayla ilgili olan kısmı hastanın sağlık sigortası tarafından karşılanabilir. Eğer operasyon tamamen estetik nedenlerden dolayı düşünülüyorsa sağlık sigortalarının kapsamında değildir ve tamamen hastanın sorumluluğundadır. Bedelin ne kadarının sigorta tarafından karşılanıp karşılanmayacağını başından bilmeleri açısından, bu daha ilk muayenede konuşulmalıdır.
6. Nefes alma problemimi düzelttirirken bir yandan da estetik olarak burnumun şeklini düzelttirebilir miyim?
Evet bu da oldukça sık karşılaşılan bir durumdur. Geçireceğiniz operasyonda hem nefes almanızı sıkıntıya sokan sorunlar hem de görsel açıdan memnuniyetsizlikleriniz giderilebilir. Burnunuzun görüntüsü yüzünüze uygun bir forma kavuşturulabilir ancak burnunuzun dış görünümünü değiştirmek estetik operasyon sayılacağından, sağlık sigortanız bunu karşılamayacaktır. Genellikle kapsamlarında olan tek şey tıbbi olarak nefes alma probleminizin çözülmesidir. Ekstra ödemeler, sonraki senenin anlaşmaları vb. konular için yine de sağlık sigortası şirketinizle görüşmeniz gerekir.
7. Burun estetiği operasyonundan sonra sağlıklı bir şekilde iyileşmeye engel olacak tıbbi durumlar nelerdir?
Başarılı bir burun operasyonunu tehdit eden durumlar genellikle burnun iç yapısıyla ilgilidir ve çok nadir görülür. Örneğin burnun kıkırdak dokusunu etkileyen Wegner granulomatosis (WG) sendromuna sahip birisi, benim fikrimce operasyon için uygun hasta değildir. Komplikasyon riski çok yüksek olacağından ve hastalarımızın sağlığına önem verdiğimizden, ameliyatı yapmamız gerekir. Bunun haricinde sağlıklı bir iyileşmeye engel olacak pek az tıbbi durum vardır.
8. İlk muayeneyle burun estetiği operasyonu arasında ne kadar zaman olmalıdır?
Bu kişiye bağlıdır. Genellikle hastalar muayeneden çıktıktan bir ila dört ay sonrasına operasyon randevusunu ayarlar. Şehir dışından gelen hastalarımız vakitlerini iyi değerlendirmek için arada daha az zaman bırakır. Ancak kimi hastalar operasyon konusunda kararsız kalır. Böyle bir durumdan dolayı operasyonu muayeneden altı, hatta 1 yıl sonrasında yaptırmak isteyenler bile olabilir. Doktorun elinde kişiye özel burun çalışması ve görüşmeye ait detaylı görüşme notları olacağından, aradan ne kadar zaman geçerse geçsin hastanın durumunu ve istenen sonucu gayet net hatırlıyor olacaktır. İster muayeneden hemen sonra, isterse aradan yıllar geçmiş olsun, operasyon geçirmeye karar vermiş hastalarım ile operasyon öncesi bir kez daha cerrahi planın üzerinden geçer ve bütün detaylardan emin olurum.
9. Açık teknik mi Kapalı Teknik mi?
Açık ve kapalı teknik olarak iki ayrı şekilde yapılan burun estetiği ameliyatlarında; açık rinoplasti tekniği ile burun kıkırdak ve kemik yapıları daha ayrıntılı şekillendirilebilir. Özellikle burun uç kısmında problemi olan kişilerde açık teknik burun ameliyatı kullanılması daha uygundur. Kapalı teknik rinoplastide ise; burun şekillendirilirken tüm kesiler burun içerisine gizlendiği için burunda dıştan görünen bir iz kalmamaktadır. Bu teknik burunda ciddi bir şekil bozukluğu yoksa tercih edilir. Günümüz doktorları arasında bu iki yöntemin faydaları ve zararları konusunda fikir ayrılıkları yaşansa da, ben hastalarımın ihtiyaçları doğrultusunda kullanacağım tekniğe karar vermenin daha doğru bir yaklaşım olduğunu düşünmekteyim.
10. Burun estetiği operasyonu sonrasında belirgin ameliyat izlerim olacak mı?
Cilt üzerinde açılan her kesik, bir iz bırakır. “Ameliyat izi” denince akla büyük, çirkin dikişler gelir. Ancak estetik burun operasyonlarında açılan kesikler ve dikişler çok daha kontrollü bir şekilde yapıldığından, gözle görülmeleri çok zordur. Açık burun operasyonlarında burnun tabanında küçük bir dikiş izi kalır. Endonazal, yani kapalı operasyonlarda ise kesikler zaten burnun içinde olduğundan bütün izler de içeride kalır. Açık operasyon yapmamızı gerektiren bir durum olursa bunu önceden hastamızla paylaşır, onu bilgilendiririz.
11. Burun estetiği operasyonunun alternatifleri var mıdır?
Burun estetiği operasyonunun bir kaç alternatifi vardır, ancak bunlar sınırlıdır.
12. Burun estetiği operasyonundan sonra burnun daha fazla aktığı doğru mudur?
Hayır. Belki operasyondan hemen sonraki 1-2 hafta için bu geçerli olabilir ancak bana henüz böyle bir şikayette bulunan bir hastam olmadı.
13. Sigara içmek burun estetiği operasyonundan sonra iyileşmemi etkiler mi?
Çoğu cerrahi operasyonda, sigara içmek iyileşmeyi etkiler. Özellikle burun estetik ameliyatlarında sonucu gösteren ana yapı burun cildi olduğundan dolayı ameliyat sonrasındaki yoğun sigara kullanımı iyileşmeyi ve ameliyat sonucunu olumsuz yönde etkileyecektir. Ben doğal olarak elimize geçen her fırsatta hastalarımı sigara kullanımına karşı uyarıyorum.
14. Homeopatik ilaçların şişmeyi ve morarmayı azalttığı doğru mudur?
Homeopatik ilaçların faydalı olduğuna dair bilimsel bir bulgu yoktur, ancak bunları kullanmak isteyen hastalarımızı destekleriz. Bunlardan fayda gördüğünü söyleyen hastalarımız oldu. Şişkinliği ve morarmayı minimize etmenin en etkili yolu, cerrahınızı seçerken tecrübeli ve yetenekli olmasına, etkili ve nazik bir operasyon stilinin olmasına dikkat etmektir.
15. Burnu yeniden yapılandırırken greft gerekirse nasıl bir malzeme kullanıyorsunuz?
Bizim yöntemimizde, öncelikli greft hastanın kendi kıkırdak dokusudur. Nazal septum, septal kıkırdak gerektiğinde almak için çok uygundur, bu da burun estetiği operasyonu esnasında yapılır. Ancak bazı durumlarda fazladan greft gerekebilir. Böyle vakalarda kulağın strüktürel olmayan kısımları ya da esnek bir yapıya sahip olan kaburga kemiğinden bir parça kullanılabilir.
16. Burun estetiği operasyonum esnasında uyuyor mu olacağım?
Evet. Burun estetiği operasyonları genel anestezi ile yapılır. Genellikle ameliyat 2-3 saat sürer.
17. Operasyon sabahı kahvaltı edebilir miyim? Anesteziden uyandıktan ne kadar sonra bir şey yiyebilirim?
Diğer tüm cerrahi operasyonlarda olduğu gibi burun estetiği operasyonundan bir gece önce ve gece yarısından sonra bir şey yememelisiniz. Herhangi bir komplikasyon olmaması için midenizin boş olması gerekmektedir. Operasyon sonrası anesteziden uyandıktan yaklaşık bir saat sonra hafif gıdalar eşliğinde yiyip içmeye başlayabilirsiniz.
18. Operasyonumdan hemen sonra eve gidebilir miyim?
Evet. Operasyondan çıktığınızda yaklaşık bir saat gözetimimizde kaldıktan sonra yanınızda refakatçinizle birlikte evinize gidebilirsiniz. Ancak bizler ilk gün hastanede kalmanızı ve bu süreçte size yardımcı olabilecek bir yakınınızı yanınızda getirmenizi tavsiye ederiz.
19. Arabamla geldiysem eve kendim kullanarak dönebilir miyim?
Hayır. Genel anestezi almış olacağınızdan, ilaç vücudunuzdan tamamen atılana kadar en az 24 saat araç kullanmanızı tavsiye etmeyiz.
20. Operasyondan sonra evde birinin yardımına ihtiyaç duyacak mıyım?
Pek sayılmaz. Operasyonu geçirdiğiniz gece doktorunuzun aranması gerekirse diye yanınızda birinin olmasını genel olarak sağlıklı buluyoruz. Örneğin hastanın o gece midesi bulanırsa, başka birisinin telefonu alıp doktoru araması daha rahat olacaktır.
21. Burun estetiği operasyonumdan sonra dikişler ne zaman alınacak?
Operasyonumuzun tipine bağlı olarak eğer alınması gereken dikişiniz varsa bir hafta sonra alınması uygun olacaktır. Burun içine atılan dikişler zamanla kendi kendine eridiğinden alınması gerekmez.
22. Bu çözünebilir dikişlere alerjik olmak mümkün müdür?
Mümkündür, ancak pek olası değildir. Hafif bir kaşıntı yapmaları daha yaygındır. Alerji pek görülmemekle birlikte, görülmesi durumunda dikişler alınır.
23. Yara dokusuna yardımcı olması için bana kortizon verilecek mi?
Genellikle verilmez. Derisi çok kalın olan hastalarda ya da yüzün çok şişmesi durumunda burnun ucunun üst kısmına çok küçük bir miktar uygulanabilir.
24. Burun estetiği operasyonundan sonra kaç defa kontrole gelmem gerekecek?
Ben genellikle hastalarımı ameliyattan sonra 3. gün ve 7. gün pansuman için görüyorum. Uzun dönemdeki takip için ise ilk 6 ay boyunca iki aylık aralıklarla, sonrasında ise birinci ve ikinci yılında kontrol ediyorum.
25. Ameliyattan sonra takılan atel ne kadar zaman sonra çıkarılacak?
Burnunuzun dışına takacağımız hafif metal atel, operasyondan yaklaşık bir hafta sonra çıkarılacaktır
26. Ne zaman rahat nefes alabilirim?
Ameliyattan hemen sonra burun içerisine yerleştirdiğimiz ince silikon tabaka sayesinde nefes alabilirsiniz. Hastalarımıza operasyondan sonraki hafta boyunca sümkürmemeyi öneriyoruz. Birinci haftadan sonra burnunuzu tuzlu suyla çalkalayarak temizlemeye ve hafifçe sümkürmeye başlayabilirsiniz. Bu ilerleyen vakitlerde de içeride oluşan kabukların temizlenmesini, daha rahat nefes alıp verebilmenizi sağlayacaktır.
27. Operasyonumdan sonra gözlüklerimi takabilir miyim?
Evet. Yalnız, burnunuza baskı yapmaması gerekir. Bazen gözlükleri bu şekilde takmak zor olacağından hastalar gözlüklerini bir parça bantla alınlarına sabitler. Operasyondan sonraki hassas dönemde bunu nasıl yapacağınızı doktorunuz ya da asistanı size gösterebilir.
28. Spora ne zaman başlayabilirim?
Operasyondan bir kaç gün sonra tempolu yürümeye başlayabilirsiniz. Ağırlık çalışmalarından ya da diğer hareketli aktivitelerden bir ay kadar uzak durmanız yerinde olur. Bir ayın sonunda her tür sportif aktivitenize kaldığınız yerden devam edebilirsiniz. Yalnız dikkat etmeniz gereken bir nokta var; birinci ayda kemikleriniz iyileşmiş ve kaynamış olsa da yine de sert bir darbe alırsanız burnunuzu kırabilirsiniz. Devam edeceğiniz spor aktivitelerini düşünürken bunu da göz önünde bulundurmalısınız.
29. Burun estetiği operasyonundan sonra burnun büyümesi mümkün müdür?
Burun estetiği operasyonu yetişkinlere uygulandığında, burun büyümeye devam etmez. Fakat hasta daha gençse, büyümeye devam edebilir. Bu nedenle kızlara en az 16, erkeklere de en az 17-18 yaşına gelene kadar beklemelerini tavsiye ediyoruz.
30. Burun estetiği operasyonunun etkilerini görebilmek için bir sene beklemek gerektiği doğru mu?
Evet. İlk ay şişlik büyük ölçüde inse de, ilk sene boyunca yavaşça devam eden bir iyileşme süreci vardır. Bu, burnun değiştirilemez doğasıdır. Değişikliklerin %80’i ilk üç ayda belli olur, altıncı ayda bu oran %90’a çıkar ancak %100’e ulaşması bir seneyi bulur. Operasyon sonrası hastalarımızı görme aralıklarımız da buna göre düzenlenmiştir.
31. Peki ya burun estetiği operasyonunuzun sonuçlarından memnun kalmazsam?
Mutlu hastalara kavuşmanın sırrı; muayene esnasında kuracağınız dürüst, açık ve etkili iletişimdir. Çoğu yetkin, saygın cerrah, hastaların beklentilerini gerçekçi tutmak ve onlara olası sonuçları göstermek için ellerinden geleni yapar. Fakat eğer hasta mutlu değilse, bunu operasyondan sonraki süreçte bildirmesi çok önemlidir. Genellikle memnun olunmayan şey, operasyondan sonra hala şiş duran bir burun ucu ya da burnun köprü kısmının hala biraz havada durmasıdır. Buradaki mutsuzluk cerrahla konuşularak ve iyileşme sürecinin fotoğrafları gösterilerek giderilebilir.
Hastada yer yer çarpıklık görülürse -ki bu nadiren de olsa görülebilir-, cerrahın uygulayabileceği basit prosedürler vardır. Bunlar genelde doğrudan muayene odasında düzeltilebilir. İyileşme beklenmedik bir şekilde gerçekleştiğinde ise, hastaya bir düzeltme operasyonu sunarız. Hastalarımızın sağlığı ve memnuniyeti bizim için önemlidir, bu nedenle böyle bir durumda ücret de talep etmeyiz.